Availability, flexibility & security thanks to Open Source!

Brussels Airport Company

Als uitbater en beheerder van de luchthaven van Brussel, is Brussels Airport Company verantwoordelijk voor alle activiteiten op de grond en in de gebouwen. En dat is heel wat: vluchtinformatie, automatische check-in van bagage, veiligheid, vrachtafhandeling, begeleiding van vliegtuigen aan de grond enzovoort. Niet verwonderlijk dat Brussels Airport Company een vast IT-team heeft van een dertigtal mensen om de infrastructuur van deze bedrijfskritische toepassingen in goede banen te leiden.

Luc Logghe, Head of ICT operations, was als eindverantwoordelijke voor de IT-infrastructuur op zoek naar creatieve IT-oplossingen om de luchthaven beter te laten werken. Op een datacentercongres raakte hij aan de praat met Peter Dens, managing director van Kangaroot, over het potentieel dat open source-technologieën zouden kunnen bieden voor de luchthaven. En zo ging de bal aan het rollen.

Open source

Open source-oplossingen in een productie-omgeving zijn geen evidentie voor veel bedrijven. Bij sommige bedrijven bestaat de koudwatervrees dat ze nog niet betrouwbaar genoeg zijn of dat er niet genoeg ondersteuning voor is. Brussels Airport Company zag echter ook de mogelijkheden van open source-technologie en is daarom met een test gestart.

Luc Logghe: “We hebben eerst open source-software ingezet voor de monitoring van onze IT-systemen. Dat was een succes waardoor we beslist hebben om het open source-verhaal uit te breiden.”

“De uitdaging voor een bedrijf als Brussels Airport Company is om de veiligheid en beschikbaarheid van onze diensten te garanderen én tegelijkertijd snel te kunnen inspelen op veranderende business-behoeften. Open source is hierbij een goed instrument gebleken”, concludeert Luc Logghe.

Kangaroot aan de slag

Brussels Airport Company zocht een partner die hen kon wegwijs maken en begeleiden in de open source-wereld en die vonden ze in Kangaroot.
“We hebben onze keuzes voor open source-software aan Kangaroot voorgesteld, zij hebben hun advies en input gegeven en toen zijn we samen van start gegaan met de implementatie”, getuigt Johan De Graeve, Senior Unix system engineer bij Brussels Airport Company.

Peter Dens, managing director Kangaroot: “Onze samenwerking begon met een grondige analyse van wat Brussels Airport Company doet op IT-vlak en hoe ze dat doen. Wat was er technisch haalbaar? Hierdoor konden we een roadmap en mile stones opstellen, waardoor we een structureel kader creëerden.”

“Bij Kangaroot gaan we verder dan enkel consultancy”, verduidelijkt Peter Dens. “Een aantal van onze programmeurs draaiden een tijdje mee met het IT-team van Brussels Airport Company om ervoor te zorgen dat alles soepel verliep. Nu vervullen we een belangrijke adviesrol én bieden we concrete ondersteuning wanneer nodig.”

Bedrijfskritische toepassingen

Johan De Graeve: “We gebruiken open source-technologieën voornamelijk voor configuration management en virtualisatie. Een beperkt aantal servers kan je nog wel manueel installeren, maar wanneer dat aantal te groot wordt, ben je toegewezen op automatisering.”

Luc Logghe vult aan: “Het doel is om onze klanten op de best mogelijke manier IT-services aan te bieden. Open source-technologieën stellen ons daartoe in staat, ook voor bedrijfskritische processen. Momenteel doen we dit al voor onder meer bagageafhandeling en de vluchtinformatie. In de toekomst kunnen andere processen volgen."

“Uiteraard kan je een aantal besparingen realiseren door open source-software te gebruiken”, sluit Luc Logghe af. “Ik schat dat dat voor ons ongeveer dertig à veertig procent is. Maar we hebben nooit naar open source gekeken met als eerste doel geld te besparen. De belangrijkste redenen zijn de flexibiliteit, de schaalbaarheid en de aanpasbaarheid die de technologieën ons bieden.”

Availability, flexibility & safety thanks to Open Source

Author: 
Peter (managing director)
Please rate this article: 
Date posted: 
12.09.2016