Logius kiest voor open source: bouwen aan een toekomstbestendige overheid!
De afgelopen vijf jaar heeft Logius, de digitale dienstverlener van de Nederlandse overheid, een fundamentele infrastructuurtransformatie doorgemaakt. Waar vroeger werd gewerkt met logge monolithen en lange watervaltoevoegen, is vandaag een moderne DevOps-aanpak met open source technologieën de norm.
Wat begon als een noodzakelijke moderniseringsslag, is uitgegroeid tot een strategisch fundament voor een wendbare, schaalbare en veilige digitale overheid, licht Martin Dias d'Ullois toe tijdens onze laatste OPEN for GOV sessie.
Van waterval naar DevOps
Oorspronkelijk werkte Logius volgens het klassieke aanbestedingsmodel: applicaties werden extern ontwikkeld, met opleveringen die vaak al achterhaald waren tegen de tijd dat ze live gingen. Inzicht in voortgang en technische samenhang ontbraken, net als flexibiliteit.
De keten was te complex, de snelheid te laag. We wisten: dit moet anders.
Sindsdien maakt Logius werk van DevOps. Teams zijn verantwoordelijk voor hun eigen infrastructuur én code, en stakeholders worden actief betrokken in het prioriteren van werk. Elk kwartaal worden de doelen gezamenlijk afgestemd tijdens zogeheten ‘PI-events’ (Program Increment planning), waarna in tweewekelijkse sprints wordt geleverd.
Cloud-native en open source als uitgangspunt
De echte ommekeer kwam met de overstap naar cloud-native infrastructuur. Er werd gekozen voor:
• Kubernetes-clusters als standaard voor containerisatie
• GitLab als centraal platform voor code, CI/CD en samenwerking
• Open tooling voor logging, monitoring, en security
• Openbare repositories en documentatie, zodat kennis breed gedeeld kan worden
Deze stack is volledig intern beheerd, met een sterke focus op betrouwbaarheid, schaalbaarheid en hergebruik. Inmiddels draaien meer dan 3.000 projecten op het platform en worden er jaarlijks honderdduizenden pipelines uitgevoerd.
We hebben bewust gekozen voor open source. Niet omdat het goedkoper is, maar omdat het ons de controle geeft over onze eigen infrastructuur.
Organisatorische én technische verandering
De transitie was niet alleen technisch. Ook binnen de organisatie is de cultuur veranderd: openheid, kennisdeling en verantwoordelijkheid staan centraal. Architecten schrijven niet alleen blauwdrukken, maar bouwen actief mee. Teams beheren hun eigen CI/CD-omgeving, en zijn betrokken bij alles van security tot lifecycle management.
Een belangrijk aandachtspunt daarbij is capaciteitsbeheer. Waar voorheen veel resources ongebruikt bleven draaien, wordt nu gestuurd op efficiëntie: afgeven wat je niet nodig hebt, delen wat kan, en voorkomen dat ontwikkelteams ‘eilandjes’ bouwen.
Lessons learned
Wat kunnen andere publieke organisaties leren van Logius’ aanpak?
• Begin klein, maar zorg voor een duidelijke lange-termijnvisie
• Bouw iteratief, inclusief compliance en security by design
• Stimuleer ownership binnen DevOps-teams
• Gebruik open source als hefboom voor transparantie en hergebruik
Logius toont aan dat open source geen doel op zich is, maar een middel om grip te krijgen op technologie, samenwerking te verbeteren, en als publieke dienst wendbaarder te worden in een snel veranderende digitale wereld.
Automatisering, open tooling & vertrouwen in zelfbeheer maken organisaties wendbaarder & efficiënter
Maar vragen om cultuurverandering en slimme tooling.
Vandaag de dag worstelen vele organisaties met digitalisering en de overgang van handmatige processen naar geautomatiseerde workflows en bevinden zich in de “brandjesblus”-fase, waarbij versnipperde systemen en handwerk digitalisering belemmeren.
Bij Logius, wordt GitLab ingezet voor het beheren van klantprojecten, toegangsbeheer en automatisering; inclusief het onboarden van engineers, het activeren van VPN’s, en het toekennen van toegang tot klantdata, documentatie en infrastructuur. Tools zoals GitLab, Ansible en zelfgebouwde scripts worden slim aan elkaar gekoppeld voor self-service en traceerbaar beheer. Zo wordt er nauwelijks nog handmatig toegang verstrekt: alles is geautomatiseerd, gedocumenteerd en transparant.
25 jaar expertise
Kangaroot is al meer dan 25 jaar een gevestigde naam in de open source wereld. We helpen reeds vele overheidsinstanties met hun open source omgevingen in België en recent ook in Nederland.
Ben je een professional, werkzaam in de Publieke Sector?
Kom dan zeker langs op 2 december 2025 voor een nieuwe editie van OPEN for GOV, hét Nederlandse open source evenement voor de publieke sector.
Tijdens een halve dag brengen we enkele enterprise-ready open source spelers bijeen. Daarnaast is dit de uitgelezen kans om je vakgenoten te ontmoeten, zodat je kunt leren van elkaars ervaringen.
Kangaroot is al meer dan 25 jaar een gevestigde naam in de open source wereld. We helpen reeds vele overheidsinstanties met hun open source omgevingen in België en recent ook in Nederland. Wil je in contact komen met vakgenoten? Ben jij een IT-professional bij een Nederlandse overheid?
Wil je ook aan de slag met GitLab?
Kangaroot is een trotse gecertificeerde partner van GitLab. Onze kracht ligt in het adviseren, beheren en ondersteunen van hoogwaardige technische oplossingen. Dit doen we door technische processen op te zetten binnen jouw beheersorganisatie. Samen bouwen we graag aan een wendbare & flexibele open source DevOps-omgeving!